Terveys on elämäntapa.

Tässäkö terveys punnitaan? Nokia Body+

T

Nokia Body+

8.6

Käytettävyys

9.5/10

Tarkkuus (punnitus)

10.0/10

Tarkkuus (kehonkoostumus)

7.0/10

Design

8.0/10

Mobiili-integraatio

8.5/10

Kehon koostumusta mittaavat vaa’at ovat markkinoilla aivan valtoimenaan. Yhtä lailla merkittävät ja merkilliset valmistajat tarjoavat tuotteitaan, ja niistä kuluttajan on hyvin vaikea tietää, mikä on hyvä ja mitä niillä monimuotoisilla ominaisuuksilla tekee. Siksi, kaikkien yhteiseksi iloksi ja riemuksi, kerron kokemuksiani Nokia Body+ -vaa’an käytöstä. Lisäksi parhaan kykyni mukaan selvitän sen ominaisuuksia ja yleisesti kotona tehtävän kehonkoostumusmittauksen periaatetta ja luotettavuutta.

Nokian vaakaperheeseen kuuluu kolme lasta: Body, Body+ ja Body Cardio. Body on edullisin malli, joka punnitsemisen lisäksi laskee painoindeksin ja synkronoi tiedot WiFillä tai Bluetoothilla älypuhelimeen ja edelleen Health Mate -palveluun. Body+, hinnaltaan keskimmäinen, tekee kaiken saman mutta lisää punnitukseen kehonkoostumusmittauksen. Edistyksellisin Body Cardio -vaaka mittaa lisäksi pulssia ja pulssiaallon etenemisnopeutta, jota käytetään valtimojäykkyyden arvioimisessa.

Nokia Body+ pähkinänkuoressa
  • Punnitus ja painoindeksi
  • Kehonkoostumus
  • Usean käyttäjän tuki
  • WiFi ja Bluetooth
  • Älypuhelinsovellus
  • Hinta blogin kirjoitushetkellä: n. 100 €
Hyvää
Helppo asentaa ja käyttää
Hyvä liitettävyys verkkoon
Tuoteryhmässään edullinen
Mobiilisovellus synkronoi hyvin muiden sovellusten kanssa

Huonoa
Kehonkoostumusmittauksen epätarkkuudet
Mobiilisovellus ei ole (vielä) erityisen monipuolinen

Hyvä käyttää useammankin hengen

Aiemmin käytin Beurerin kehonkoostumusvaakaa. Kai se tehtävänsä teki, mutta siihen nähden Body+:ssa on verraton etu: usean käyttäjän automaattinen tunnistus. Kas, edellisessä vaa’assani turhauttavaa oli aamu-unisena navigoida kömpelöin varpain epäintuitiivisessa valikossa profiilin valitsemiseksi. Nyt minun tai puolisoni täytyy vain nousta vaa’alle seisomaan ja painon perusteella se kykenee tunnistamaan, kuka vaa’alla seisoo. Jos taloudessa on usea lähes samanpainoinen käyttäjä, vaaka näyttää valikon, josta punnitsija valitsee profiilinsa. Punnituksen ja mittauksen jälkeen vaaka lähettää tiedot oikean käyttäjän puhelinsovellukseen. Body+:n markkinoidaan tunnistavan kahdeksan eri käyttäjää, mukaan lukien vauvat sovelluksen kautta määriteltävällä vauva-asetuksella.

Punnitusta varten Body+ suositellaan asetettavaksi tasaiselle lattialle. Matollakin vaakaa voidaan käyttää, mutta tällöin on kiinnitettävä pakkauksessa mukana tulevat korokejalat. Tuloksen luvataan olevan tarkka, ja omien kokemusteni mukaan se on yhtäpitävä sairaanhoitajan tekemän InBody-mittauksen kanssa. Punnitustarkkuuden luvataan olevan erityisen hyvä, koska vaa’an näytöllä on punnituksen aikana pienet nuolet, jotka kertovat, jos käyttäjä nojaa liikaa johonkin suuntaan. Tämän Nokian ”Position Control” -teknologian tarkoituksena on varmistaa, että käyttäjän paino jakautuu tasaisesti vaa’an kaikille sensoreille.

Body+:lla erityisen mukavaa itsensä punnitsemisessa on se, että painon lisäksi vaaka näyttää trendikäyrän. Kun yhtenä aamuna onkin hirmu pöhöttynyt ja vaaka näyttää masentavia lukemia, toivoa saa aiempiin punnituksiin perustuvasta käyrästä. Tuntuu selkeältä, kun pystyy visuaalisesti hahmottamaan painon kehityksen ja satunnaiset poikkeamat. Kun vaaka on tunnistanut ja punninnut käyttäjän, se laskee painoindeksin käyttäjän profiiliin annetun pituuden avulla.

Kehonkoostumus ja Mittauksen tarkkuus

Aluksi on mainittava, etteivät mittaukseni ole millään tapaa tieteellisiä. Tämä perustuu vain yhden ihmisen yksittäiseen mittaukseen. Nämä ovat minun henkilökohtaisia kokemuksiani, ja jaan ne vain mielenkiinnosta.

Vertailussa mukana Nokia Body+:n lisäksi oli diagnostiikkavaaka Beurer BG40 ja ammattilaiskäyttöön suunnattu kehonkoostumusmittari InBody720. Oheisessa taulukossa on mukana kaikki edes jotenkuten vertailukelpoiset arvot. Taulukko näyttää, montako prosenttia verrokkien lukema poikkesi Nokian vaa’asta. Näistä vaaoista lienee syytä pitää InBodyn ammattilaistuotetta kaikkein luotettavimpana.

Huomionarvoista on, että lukema, jonka Body+ sanoo olevan “muscle mass”, on todellisuudessa ilmeisesti kehon rasvaton massa eli kokonaismassa vähennettynä luumassalla ja rasvaprosentilla. Beurerin luumassa-arvon jätin huomioimatta, koska joko se näyttää ihan mitä sattuu tai on jotain salaistietoa, mitä minä en ymmärrä.

VaakaBeurer BG40InBody720
Paino-1,96 %+0,65 %
Rasvamassa+11,41 %+25,02 %
Rasvaton massaN/A-8,40 %
Vesimassa-2,98 %-3,52 %
LuumassaN/A-7,81 %
Mittauksen toiminta:

Bioelektronisessa impedanssianalyysissä huomaamaton sähkövirta johdetaan kehon läpi mittauslaitteen terminaalista toiseen. Koska eri kudokset vastustavat sähkövirran kulkua eri tavoin, voidaan arvioida virran kulkureitillä olleiden kudosten osuudet.

Kuten taulukosta huomataan, merkittävin poikkeama on rasvaprosentissa. InBody näyttää selvästi enemmän kuin kaksi muuta. Arvelen sen johtuvan mittaustavasta ja rasvakudoksen jakautumisesta vartalotyypin mukaan: näissä kotivaaoissa impedanssi mitataan jalkojen välillä. InBody-mittauksessa mittausvirta kulkee kaikkien raajojen ja siten keskivartalon läpi, jolloin saadaan luotettavampi tulos, jos rasvakudos kertyy erityisesti vatsan alueelle.

Body+:n tulos rasvaprosentin mittauksessa tuntuu minusta muutenkin epäluotettavalta. Se tuntuu näyttävän aina liian vähän, ja tulos on heitellyt viimeisen kuukauden aikana 4,6 prosenttiyksiköllä, siitäkin huolimatta, että punnitsen itseni rutiininomaisesti aina samaan aikaan tyhjällä vatsalla. Näiden tietojen perusteella on kuitenkin mahdoton sanoa, onko tämä malli epätarkka aina ja kaikilla, onko minulla epäluotettava yksilö vai hämmentääkö sitä nimenomaan minun vartaloni malli.

Tästä opimme ainakin sen, ettei eri diagnostiikkavaaoilla saatuja tuloksia kannata kaverien kanssa vertailla. Se ei kerro mitään.

Absoluuttisella tarkkuudella ei ole niin väliä

Liikaa ei kannata tuijotella noita vertailulukuja ja hermoilla, ettei vaakaan voi luottaa. Kotikäyttöön tarkoitetut tämän hintaluokan kehonkoostumusvaa’at eivät koskaan anna absoluuttisia lukemia. Body+:n kaltaisilla laitteilla seurataan paremminkin kehitystä. Vaikka siis esimerkiksi vaa’an näyttämä rasvaprosentti poikkeaisi todellisesta, ajan kanssa tapahtuvat muutokset ovat luultavasti todellisia: jos vaaka näyttää rasvaprosentin alentuneen pitkällä aikavälillä, se todennäköisesti on alentunut, riippumatta siitä, vastaavatko arvot rasvan todellista määrää kehossa.

On muutenkin muistettava, etteivät kotikäyttöön suunnitellut diagnostiikkavaa’at ole lääketieteellisiä eikä missään tapauksessa välttämättömiä laihduttamisessa ja terveyden ylläpitämisessä. Omasta mielestäni niiden keskeinen merkitys on tarjota motivaatiota ja tietynlaista mielenkiintoa edistyksen seurantaan.

Mobiilisovellus: Health Mate

Fakta:
Nokia osti terveysteknologiatuotteita myyvän Withingsin, jonka tuotteet ovat vuoden 2017 aikana brändätty Nokia-nimisiksi. Nokia tiettävästi jatkaa uuden terveystuoteportfolionsa kehittämistä.

Vaikka Nokian mobiilisovellus Health Mate on erillinen (kuitenkin ilmainen) tuote, on siitä pakko sanoa muutama sana, sillä se liittyy kiinteästi Body+:n käyttöön.

Withingsin tullessa osaksi Nokiaa laitteisiin liittyvä mobiilisovellus kärsi kovan kolauksen, eivätkä aikaisemmat käyttäjät olleet lainkaan tyytyväisiä uudistuksiin. Nyt Nokia on alkanut saada Health Maten oikein käyttökelpoiseen malliin, mutta sovellus on esimerkiksi Fitbitiin verrattuna varsin suppea. Vaa’an lähettämät tiedot sovellus toki esittää selkeästi ja kauniisti, mutta lisäarvoa tuovia, Nokian laitteisiin liittymättömiä toimintoja sovelluksessa ei juuri ole.

Yhteistyö muiden sovellusten kanssa Health Matella sen sijaan on poikkeuksellisen hyvä. Tähän mennessä olen onnistunut synkronoimaan sillä tietoja S Healthin, Google Fitiin ja MyFitnessPaliin. Nokia itse mainostaa, että paritus onnistuu yli sadan terveys ja hyvinvointi -ohjelman kanssa.

Se näyttää vaa’alta

Olen oikeastaan aika mielissäni, ettei muotoilussa ole yritetty mitään epäkäytännöllistä kikkailua. Nokia Body+ on ulkomuodoltaan kuten mikä tahansa rehellinen vaaka. Se on neliskanttinen ja pyöristetty kulmiltaan, niin ettei siihen satuta varpaitaan, kun häärää kylpyhuoneessa.

En toki tarkoita, että vaaka olisi ulkoisesti ikävystyttävä ja lattea. Se on varsin kaunis, ja lasinen pinta luo sangen korkealuokkaisen mielikuvan. Värejä on saatavilla musta, joka mielestäni on paremminkin sinimusta, ja valkoinen, jota en ole nähnyt kuin kuvissa.

Suuri ja selkeämerkkinen näyttö on yksi hyvään käytettävyyteen vaikuttava seikka. Valaisun ansiosta sillä puntaroi vaikka pimeässä, ja taitavat useimmat kehnonäköisetkin kyetä lukemaan tuloksensa ilman kakkuloitaan.

Nokia Body+ osoittautui heijastavuutensa takia erittäin hankalaksi kuvattavaksi.

Muista punnita myös vaihtoehtoja

Suomen markkinoilla kilpailee vain kourallinen vastaavanlaisia tuotteita. Listaan tässä ne, jotka palvelevat sama käyttäjäkuntaa samoilla toiminnoilla. Keskeisinä ominaisuuksina tähän tuoteryhmään kuulumiseksi pidän kehonkoostumusmittausta ja langatonta synkronointia, sillä lähinnä ne ominaisuudet erottavat älyvaa’an tavallisesta vaa’asta.

  • FitBit Aria
  • Garmin Index
  • Beurer Diagnostic BF 700
  • QardioBase

 

Jos kiinnostaa, hankinta kannattaa

Kuten aiemmin sanoin, ei älyvaaka ja kehonkoostumusdiagnostiikka ole välttämättömiä kotikäyttöön. Jos kuitenkin arvelee, että voisi innostua kehostaan huolehtimisesta, kun olisi vielä enemmän konkreettista seurattavaa, hankinta voi ollakin kannattavaa. Jos pitää tärkeänä sitä, että saa punnituksen tuloksen automaattisesti puhelimeen eikä raha ole este, kannattaa saman tien ottaa Body+, niin saa mielenkiintoiset diagnostiikat samaan syssyyn.

Kaiken kaikkiaan Nokia Body+ on mieluisa ostos kaikille, jotka ovat kiinnostuneet teknologiasta ja kehonsa analysoimisesta ja joiden mielestä lisälaitteet lisäävät elämän helppoutta.

Kirjoittajasta

Jousia Piha

Jousia Piha on copywriter, insinööriopiskelija ja teknologiaintoilija, jolla on ristiriitainen suhde kuntoiluun.

jousia.piha@terveeks.fi

Lisää kommentti

Terveys on elämäntapa.

Recent Posts

Archives

Categories